Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) определи нивото на ацикличния

...
Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) определи нивото на ацикличния
Коментари Харесай

БНБ задържа на 2% капиталовия буфер за третото тримесечие на 2024 г.


Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) дефинира равнището на ацикличния финансов буфер, използван към кредитни рискови експозиции в България, на 2,0 на 100 през третото тримесечие на 2024 г. Така Българска народна банка резервира равнището на аварийния индикатор с това, което ще е годно през последното тримесечие на тази година и първите две на 2024 година

Кредитната интензивност се резервира висока в изискванията на настоящите мощно негативни стойности на действителните лихвени проценти и високо равнище на финансова адекватност и ликвидност в банковата система, регистрират от Българска народна банка. Но и предвиждат, че кредитната интензивност у нас ще стартира да се забавя през идващите месеци вследствие на световния развой на стягане на паричната политика. Пренасянето му върху лихвените проценти по заемите ще се форсира, в това число под въздействие на стартирания от Българска народна банка развой на нарастване на минималните наложителни запаси от средата на 2023 година, показват от Централната банка. Въпреки че това би смекчило резултатите, които продължителните интервали на висок кредитен напредък основават във връзка с задлъжнялостта и акумулирането на кредитен риск в салдото на банковата система, кредитният риск се резервира остър в непосреден проект, се споделя още в прессъобщението на Българска народна банка.

От Българска народна банка акцентират още, че поради съмненията на енергийните цени, рисковете от проблеми във веригите за доставки и предстоящото закъснение на външното търсене, способността за обслужване на отговорностите може да отслабне, което да докара до повишаване на необслужваните заеми и на разноските за обезценки. В допълнение, наклонността на покачване на лихвените проценти ще повлияе върху финансовото положение на кредитополучателите. Във връзка с това кредитните институции следва да се придържат към консервативна политика при реализиране на кредитната си активност, към навреме и съответно провизиране и към финансово обмисляне, което съответно регистрира развиването на рисковете в икономическата среда ", се споделя още в известието на  БНБ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР